czwartek, 10 kwietnia 2014

Makaronowych wariacji ciąg dalszy - penne z suszonymi pomidorami i awokado

Kolejny dzień z makaronem w roli głównej. Dzisiaj postanowiłam zrobić makaron, który będzie pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego idealnie nadają się makarony przygotowane na bazie oliwy z oliwek. Rozejrzałam się w kuchni i oto co wpadło mi ręce :)



Składniki:

pół opakowania makaronu penne
1 awokado
6 suszonych pomidorów
6 plasterków surowej szynki (typu szwarcwaldzka)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, świeża bazylia

Makaron ugotować al dente. 
Cebulę, szynkę, czosnek i suszone pomidory posiekać i chwilkę podsmażyć na oliwie. 
Wymieszać z ugotowanym makaronem i na wierzch ułożyć pokrojone awokado. Całość posypać bazylią.

Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno w formie sałatki.



4 komentarze:

  1. tyle razy miałam te składniki w dłoni, a ani razu nie połączyłam ich w ten sposób, ech;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny! Zrobilam. W wersji na zimno skropilam jeszcze sokiem z cytryna - tak mi podpasowala do awokado. Dzieki!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...