wtorek, 18 grudnia 2012

Blok czekoladowy

Z serii "retro" polecam dziś blok czekoladowy - popularny przepis z czasów PRL-u, który furorę robił właśnie przed Świętami Bożego Narodzenia. Dziś zapomniany, chociaż niezwykle prosty w przygotowaniu. W tym roku na pewno zagości u mnie na wigilijnym stole:)


Składniki:
500 g mleka w proszku
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanka wody
5 łyżek kakao
herbatniki, suszona żurawina, orzechy

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i czekamy, aż się rozpuści, dodajemy wodę, mleko w proszku i mieszamy, żeby uzyskać gładką masę, dodajemy kakao oraz pokruszone herbatniki i inne dodatki. Masę przekładamy do wyłożonej folią spożywczą formy i wkładamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. mhmmm, robiłam niedawno, genialna sprawa!!!;D

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię od czasu do czasu wracać do tego deseru

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam!! niewiele czasu mi i mamie potrzeba na zjedzenie tej pyszności :) nieco inny sposób mieszania składników mamy ale po wygladzie stwierdzam ze efekt raczej ten sam :)
    Ruda M. ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...