Wszyscy tak zachwycają się kaszą jaglaną i jej cudownymi właściwościami, że i ja postanowiłam spróbować co można z niej wyczarować. Zaczęłam od wersji na słodko, chociaż nie ukrywam, że wyjątkowo podobają mi się przepisy na sałatki z jej użyciem.
Fajne z niej ziarenko dlatego, że można przygotować ją naprawdę na wiele sposobów. Z wodą, z mlekiem, z solą, z cukrem, w całości czy zblendowaną. Najbardziej istotną kwestią jest dobre wypłukanie jej przed gotowaniem w zimnej wodzie, żeby pozbyć się niepotrzebnej goryczki i wszelkich zanieczyszczeń jakie mogły się dostać w procesie przygotowania ziaren.
U mnie dzisiaj na słodko, zblendowana jako dodatek do pysznego śniadaniowego pucharka z owocami i granolą. Takie śniadanie daje energię na bardzo długo, dlatego warto o nim pamiętać kiedy czeka Was wyjątkowo pracowite przedpołudnie.
Składniki:
3 duże łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
mleko
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
granola (np z tego PRZEPISU )
maliny, truskawki lub inne świeże owoce
Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie lub mleku w proporcjach pół szklanki kaszy na szklankę płynu. Zasada gotowania jest podobna jak w przypadku kaszy gryczanej czy ryżu - nie mieszamy podczas gotowania. Pomiędzy ziarnami tworzą się małe kanaliki, które przepuszczają płyny i dzięki temu kasza się nie przypala. Gotujemy ok 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Tak ugotowaną kaszę przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy trochę mleka i blendujemy. Ilość mleka zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać. Ja wolę gęstą, kremową, więc mleka dodałam niewiele. Można dodać miodu - jednak jak dla mnie to już za dużo słodyczy.
Wszystkie składniki układamy warstwami w szklance lub pucharku - granola, maliny, mus z kaszy jaglanej, maliny, granola. I śniadanie gotowe - zdrowe i zapewniające mnóstwo energii.
Smacznego :)
Piękne, pyszne i zdrowe :) Mniam!
OdpowiedzUsuńa teraz przyjedź do mnie i mi to zrób;p
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszny deser:)
OdpowiedzUsuń