sobota, 25 sierpnia 2012

Tarta cytrynowa

Ciasto:

250 g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
szczypta soli

Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy łyżkę zimnej wody i zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, a następnie wykładamy na wysmarowaną masłem formę, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę, żeby ciasto nie urosło. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut, a nastepnie jeszcze 5 minut bez obciążenia, żeby ciasto się zarumieniło.

Masa cytrynowa:

2 cytryny
4 żółtka
125 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
75 g masła
100 ml wody

Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku mieszamy mąkę ziemniaczaną z cytryną (skórką i sokiem)oraz z cukrem i wodą. Całość delikatnie podgrzewamy, dodajemy masło i cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żółtka roztrzepujemy w osobnej misce i dodajemy trochę masy z rondelka, dokładnie mieszamy i całość przelewamy z powrotem do rondelka. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i przekładamy na upieczone ciasto.

Beza:

5 białek
200 g cukru pudru

Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Tak powstałą masę przekładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni, pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż beza będzie złocista.



7 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda, mniam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała!Kruche ciasto,pyszny krem i słodka beza.Najlepsza tarta jaką jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała!Kruche ciasto,pyszny krem i słodka beza.Najlepsza tarta jaką jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta pyszna, orzeźwiająca masa i słodka beza. Ja do swojej dodałam trochę wiórek kokosowych. Prezentacja na blogu- zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ałć, od dawna się na nią czaję!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...