środa, 3 września 2014

Domowy przecier pomidorowy

Jest łatwy do zrobienia. Robi się go bardzo szybko. O tej porze roku wychodzi bardzo tanio. A zimą pomidorówka zrobiona na domowym przecierze jest o niebo lepsza niż każda inna. Warto poświęcić chwilę i przygotować sobie mały zapas. Na zupę, na sosy do makaronu, do zapiekanek itd. Żadne tam super włoskie pomidory w puszce nie mogą się równać z naszymi sierpniowymi, polskimi, gruntowymi pomidorami. Ja przygotowuję najprostszą wersję - bez żadnych dodatków. Ale można puścić wodze fantazji i dodać ziół - będzie gotowy sos do spaghetti. Można go też bardziej odparować - wyjdzie mniej, ale za to bardziej treściwy. Opcji jest mnóstwo. Nie radzę tylko dodawać cebuli, bo podobno wtedy sos ma skłonności do kiśnięcia. 



Składniki:

10 kg pomidorów gruntowych typu "jajka" lub malinowe (te są najbardziej smakowe)
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać do niej pomidory partiami na dosłownie minutę. Tak sparzone pomidory będą łatwiejsze w obieraniu - nie chcemy przecież, żeby jakaś skórka pływała w naszym doskonałym przecierze :)

Pomidory obrać ze skórki, wyciąć głąb, można pociąć na mniejsze kawałki - szybciej się uduszą. 

Tak przygotowane pomidory zagotować, później zmniejszyć gaz i dusić ok 20 minut aż zmiękną. Dodać sól i cukier. 

Całość zblendować dokładnie. 

Gorący przecier przekładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać. Odstawić do góry nogami, nakryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia.

Z takiej ilości pomidorów wychodzi około 16 słoików po 400 ml każdy.

1 komentarz:

  1. U mnie na blogu też dziś przecier ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...