środa, 11 czerwca 2014

Drożdżówki z truskawkami

Spotkałam się z tym przepisem na wielu blogach (TUTU) - nic dziwnego - sezon truskawkowy w pełni. Piękne zdjęcia, łatwy przepis, miłość do zapachu ciasta drożdżowego i fura truskawek w lodówce skłoniła mnie do wypróbowania go. Przepisy odrobinę zmodyfikowałam znając upodobania mojej rodziny. Drożdżówki przygotowałam na kolację w towarzystwie koktajlu truskawkowego. Truskawkowo mi :)



Składniki na drożdżówki:
2 szklanki mąki
12 gr świeżych drożdży lub 7 gr suchych drożdży
4 łyżki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
50 g roztopionego masła
kasza manna lub bułka tarta
truskawki
1 całe jajko 
 

Składniki na kruszonkę: 

1/4 szklanki mąki
25 gr masła
3 łyżki cukru

Drożdże świeże wymieszać z 1/4 szklanki mleka i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

W tym czasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier, pozostałe mleko i żółtka. Wszystko wymieszać z zaczynem drożdżowym. Na końcu dodać ostudzone masło. Wszystko wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Będzie ono dość zwarte.

Uformować kulę. przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok 1 godziny).

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki (powinno wyjść ok 10 średnich bułeczek). Każdą uformować w kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia (pół godziny powinno wystarczyć).

W każdej drożdżówce zrobić dnem szklanki zagłębienie, wysypać je odrobiną kaszy manny lub bułki tartej i układać truskawki (ilość zależy od upodobań - ja dałam dużo, aż kipiały podczas pieczenia).

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść w ręku. Powstałą kruszonką posypać drożdżówki.

 Przed samym upieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.  

Piec w temperaturze 200 st ok 20 minut - do lekkiego zbrązowienia. 



Po skończonych zdjęciach nie mogłam się powstrzymać :) SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...