niedziela, 24 sierpnia 2014

Zupa z cukinii

Akurat zrobiło się chłodniej, więc polecam stary sprawdzony przepis na zupę z cukinii. Jest bardzo delikatna, bo przygotowana bez dodatku mięsa. Idealnym dodatkiem będą małe grzanki i jogurt grecki. A dodatek parmezanu i oliwy z oliwek sprawi, że zyska ona śródziemnomorski charakter. Przygotowanie zupy zajmuje dosłownie chwilę, więc jest dobrym pomysłem na dzień odpoczynku.


Składniki:

1 cukinia (można użyć np. żółtej, będzie bardziej kolorowe)
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
por
cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżego koperku
oliwa z oliwek
jogurt grecki
grzanki
starty parmezan

Wszystkie warzywa obrać (poza cukinią) i pokroić na duże kawałki. 

Cebulę zeszklić na oliwie. Kolejno dodawać marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na końcu dodać posiekany czosnek. Smażyć około 5 minut. Podsmażone warzywa zalać dwoma litrami wody.

Przykryć i na małym ogniu gotować 20 minut.

Zupę zblendować, ale nie całkowicie, nie chcemy uzyskać kremu. Warzywa powinny być wyczuwalne, chrupkie. 

Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem i koperkiem.

Zupę podawać z łyżką jogurtu greckiego, grzankami, startym parmezanem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...