Akurat zrobiło się chłodniej, więc polecam stary sprawdzony przepis na zupę z cukinii. Jest bardzo delikatna, bo przygotowana bez dodatku mięsa. Idealnym dodatkiem będą małe grzanki i jogurt grecki. A dodatek parmezanu i oliwy z oliwek sprawi, że zyska ona śródziemnomorski charakter. Przygotowanie zupy zajmuje dosłownie chwilę, więc jest dobrym pomysłem na dzień odpoczynku.
Składniki:
1 cukinia (można użyć np. żółtej, będzie bardziej kolorowe)
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
por
cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżego koperku
oliwa z oliwek
jogurt grecki
grzanki
starty parmezan
Wszystkie warzywa obrać (poza cukinią) i pokroić na duże kawałki.
Cebulę zeszklić na oliwie. Kolejno dodawać marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na końcu dodać posiekany czosnek. Smażyć około 5 minut. Podsmażone warzywa zalać dwoma litrami wody.
Przykryć i na małym ogniu gotować 20 minut.
Zupę zblendować, ale nie całkowicie, nie chcemy uzyskać kremu. Warzywa powinny być wyczuwalne, chrupkie.
Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem i koperkiem.
Zupę podawać z łyżką jogurtu greckiego, grzankami, startym parmezanem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz