piątek, 29 sierpnia 2014

Drożdżówki z serkiem i malinami

Pomysł na te drożdżówki powstał na podstawie wersji z truskawkami (przepis możecie znaleźć TU). Miałam w lodówce ćwierć opakowania serka do sernika i coś musiałam z nim zrobić. Maliny i słodki serek - to się musiało udać. W tych bułeczkach fantastyczne jest to, że zawierają niewiele ciasta i bardzo dużo nadzienia. Serek nie wypływa, całość wygląda bardzo apetycznie. Ciepła bułeczka drożdżowa rano wraz z kawą i dzień od razu będzie lepszy.


Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
12 gr świeżych drożdży lub 7 gr suchych drożdży
4 łyżki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
50 g roztopionego masła
1 całe jajko 
 
Składniki na kruszonkę: 

1/4 szklanki mąki
25 gr masła
3 łyżki cukru
 
Składniki na słodki serek: 
 
250 gr sera na sernik (np wiaderko PIĄTNICY)
3 łyżki cukru
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 żółtko
 
Drożdże świeże wymieszać z 1/4 szklanki mleka i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier, pozostałe mleko i żółtka. Wszystko wymieszać z zaczynem drożdżowym. Na końcu dodać ostudzone masło. Wszystko wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Będzie ono dość zwarte.
Uformować kulę. przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok 1 godziny).
 
Serek zmiksować ze śmietaną lub jogurtem, cukrem, ekstraktem i żółtkiem. Odstawić do lodówki.
 
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść w ręku. Odstawić do schłodzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki (powinno wyjść ok 12 średnich bułeczek). Każdą uformować w kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia (pół godziny powinno wystarczyć).
W każdej drożdżówce zrobić dnem szklanki zagłębienie - powinno być szerokie, tak, żeby nie zostało zbyt dużo ciasta na brzegach. W zagłębieniu ułożyć serek a na wierzch maliny.
Kruszonką posypać drożdżówki.
 Przed samym upieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.  

Piec w temperaturze 200 st ok 20 minut - do lekkiego zbrązowienia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...