Pomysł na te drożdżówki powstał na podstawie wersji z truskawkami (przepis możecie znaleźć TU). Miałam w lodówce ćwierć opakowania serka do sernika i coś musiałam z nim zrobić. Maliny i słodki serek - to się musiało udać. W tych bułeczkach fantastyczne jest to, że zawierają niewiele ciasta i bardzo dużo nadzienia. Serek nie wypływa, całość wygląda bardzo apetycznie. Ciepła bułeczka drożdżowa rano wraz z kawą i dzień od razu będzie lepszy.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
12 gr świeżych drożdży lub 7 gr suchych drożdży
4 łyżki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
50 g roztopionego masła
1 całe jajko
12 gr świeżych drożdży lub 7 gr suchych drożdży
4 łyżki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
50 g roztopionego masła
1 całe jajko
Składniki na kruszonkę:
1/4 szklanki mąki
25 gr masła
3 łyżki cukru
Składniki na słodki serek:
250 gr sera na sernik (np wiaderko PIĄTNICY)
3 łyżki cukru
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 żółtko
Drożdże świeże wymieszać z 1/4 szklanki mleka i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier, pozostałe mleko i
żółtka. Wszystko wymieszać z zaczynem drożdżowym. Na końcu dodać
ostudzone masło. Wszystko wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Będzie
ono dość zwarte.
Uformować kulę. przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok 1 godziny).
Serek zmiksować ze śmietaną lub jogurtem, cukrem, ekstraktem i żółtkiem. Odstawić do lodówki.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść w ręku. Odstawić do schłodzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki (powinno wyjść ok 12
średnich bułeczek). Każdą uformować w kulkę i ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte ściereczką odstawić do
wyrośnięcia (pół godziny powinno wystarczyć).
W każdej drożdżówce zrobić dnem szklanki zagłębienie - powinno być szerokie, tak, żeby nie zostało zbyt dużo ciasta na brzegach. W zagłębieniu ułożyć serek a na wierzch maliny.
Kruszonką posypać drożdżówki.
Przed samym upieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz