poniedziałek, 21 maja 2012

Gyros z kurczaka

Kiedy zbliża się pora kolacji zazwyczaj sięgam po szklankę wody. Bo podobno jedzenie wieczorem nie należy do najzdrowszych. Kiedy jednak za oknem jest upał, to wtedy lubię zamienić obiad z kolacją. Ale zamiast jeść jedzenie typowo obiadowe, sięgam po coś lżejszego. Najlepiej, żeby było dużo warzyw a mało węglowodanów :) I tak właśnie powstał pomysł na gyros z kurczaka podany w tortilli - można zamiennie używać chlebków pita (będzie bardziej po grecku). 




Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie pszennej tortilli
1 opakowanie przyprawy gyros Kamis
pół główki sałaty lodowej
2 pomidory
1 cebula
1 mała puszka kukurydzy

SOS
 
1 jogurt naturalny
1 łyżka śmietany
1 mały ogórek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, zalać 2 łykami oliwy i zasypać przyprawą gyros. Odstawić na 2 godziny do lodówki. 

Warzywa drobno poszatkować i rozłożyć obok siebie na talerzu Kurczaka usmażyć na złoty kolor, wyłożyć na talerz obok warzyw. 

Jogurt, śmietanę, wyciśnięty czosnek połączyć ze startym ogórkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Tortille podgrzać na suchej patelni.

Cała zabawa polega na własnoręcznym komponowaniu zestawu.

SMACZNEGO :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...