wtorek, 15 stycznia 2013

Orzechowa szarlotka

Była już jedna szarlotka z orzechami w nas na blogu - przepis znajdziecie TUTAJ

Natomiast połączenie jabłek i orzechów jest tak rewelacyjne, że postanowiłam zamieścić trochę inną wersję tego smakołyku.

Przepis pochodzi z bloga GotujeBoLubi Nie ukrywam, że często czerpię inspirację przeglądając inne blogi. Są takie, które szczególnie polecam - i ten właśnie do nich należy. Wiele już spróbowałam przepisów i porad i jak do tej pory nigdy się nie zawiodłam. 

Nie dodawałam nic od siebie - bo po co skoro przepis jest idealny :)


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka orzechów włoskich
1,5 szklanki mąki
150 g masła
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
3 żółtka

Jabłka:
6 dużych jabłek
100 g rodzynek
3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu

Przygotowanie ciasta: orzechy uprażyć na suchej patelni. Kiedy całkowicie wystygną utrzeć w blenderze na  miał. Wszystkie sypkie składniki (z miałem orzechowym) wymieszać, dodać pokrojone w małe kawałki masło.Na koniec dodać żółtka.  Całość posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części - 1/3 zawinąć folią i włożyć do zamrażarki. Resztą ciasta wyłożyć tortownicę i schować na co najmniej pół godziny do zamrażarki.

Jabłka pokroić w drobne kawałki. Poddusić z dodatkiem masła i rodzynek. Kiedy jabłka puszczą sok, dodać miód. Na małym ogniu dusić aż zamienią się w mus. Chociaż konsystencja zależy od upodobań - ja trzymałam dość krótko, ponieważ bardzo lubię kawałki jabłek w szarlotce. 

Pianę z pozostałych białek ubić na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru.

Spód ciasta można wcześniej podpiec 10 minut w piekarniku. Na spód wyłożyć jabłka (można podsypać trochę bułki tartej pod jabłka - nie wsiąkną w ciasto). Na jabłka wyłożyć ubitą pianę z białek a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. 

Piec 45 minut w 170 st. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Szarlotka idealna. SMACZNEGO!!!



1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...