wtorek, 27 listopada 2012

Kruche ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Marzy mi się wypasiona kuchnia, w której będę mogła przygotowywać wszystko, co tylko mi przyjdzie do głowy. Niestety na razie muszę zadowolić się tym co mam i jedynie widok z okna rekompensuje braki w wyposażeniu. Czasami jednak uda mi się dorwać jakiś piekarnik i wtedy powstają np. takie pyszności: 



Składniki:
500 g mąki
150 g cukru pudru
250 g margaryny
2 żółtka
3-4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
orzechy włoski
rodzynki
cynamon

Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Tortownice smarujemy margaryną i wyklejamy przygotowanym ciastem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na półksiężyce, układamy na cieście, posypujemy cynamonem, rodzynkami i posiekanymi orzechami włoskimi. Z pozostałej części ciasta wykrawamy paseczki, które układamy na wierzchu tak by powstała kratka. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.



A z pozostałego ciasta zawsze można zrobić kruche ciasteczka z wiśniami:










2 komentarze:

  1. Ciacho Pycha! Orzechy i jabłka...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak tradycyjne, amerykańskie "Apple Pie". Pięknie Ci wyszło i smacznie wygląda. Zdecydowanie będę musiała wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...