Składniki:
500 g mąki
150 g cukru pudru
250 g margaryny
2 żółtka
3-4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
orzechy włoski
rodzynki
cynamon
Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Tortownice smarujemy margaryną i wyklejamy przygotowanym ciastem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na półksiężyce, układamy na cieście, posypujemy cynamonem, rodzynkami i posiekanymi orzechami włoskimi. Z pozostałej części ciasta wykrawamy paseczki, które układamy na wierzchu tak by powstała kratka. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
A z pozostałego ciasta zawsze można zrobić kruche ciasteczka z wiśniami:
Ciacho Pycha! Orzechy i jabłka...mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda jak tradycyjne, amerykańskie "Apple Pie". Pięknie Ci wyszło i smacznie wygląda. Zdecydowanie będę musiała wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń