To prosty i szybki przepis na deser - bo ciasto to zbyt duże słowo. Zawsze mam w zamrażarce resztki ciasta kruchego, które zostaje mi z poprzednich wypieków. Takie resztki idealnie nadają się na zużycie ich do kruszonki. Można nią przykryć dowolne owoce - od rabarbaru, truskawek, owoców leśnych po jabłka i gruszki. Gdzieś przeczytałam też, że dobrze nadają się owoce z kompotu. Dla urozmaicenia smaku można dodać orzechy, płatki owsiane czy otręby. Ważne, żeby było chrupiąco z wierzchu. Dla większego wrażenia proponuję dorzucić kulkę lodów waniliowych. Ja dzisiaj nabyłam na bazarku piękną mieszankę owoców leśnych - pomimo cukru wyszły kwaśne, ale migdałowa kruszonka idealnie je zbalansowała.
Składniki:
ciasto kruche (przepis na KRUCHE CIASTO )
mieszanka owoców leśnych - maliny, jeżyny, jagody, borówki, czerwone porzeczki
1 cukier waniliowy
posiekane migdaly
płatki owsiane
Migdały i płatki owsiane podprażyć na suchej patelni. Owoce ułożyć do naczynia żaroodpornego, posypać płatkami owsianymi i migdałami. Na wierzch zetrzeć kruche ciasto. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
SMACZNEGO!!!
P.S. Trochę mi tego deseru zostało - rano zmiksuje z jogurtem naturalnym lub kefirem i będzie pyszny koktajl :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz