Grzyby uwielbiam. A zupa grzybowa należy z pewnością do moich ulubionych. Ta zupa kurkowa jest aksamitna i kremowa, a jednocześnie zawiera chrupiące kawałki warzyw. Do tego ten piękny żółty kolor przełamany zielenią natki pietruszki. Prawdziwa uczta dla zmysłów :)
Przepis pochodzi z bloga WHITE PLATE.
Składniki:
200 gr kurek
1 cebula
3 marchewki
1/2 bulwy selera
4 duże ziemniaki
1,5 litra bulionu
majeranek, sól, pieprz
natka pietruszki
1 śmietanka
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Kurki oczyścić i pokroić w niewielkie kawałki. Po 5 minutach dodać do duszącej się cebulki. Poddusić około 10 minut. Odstawić na bok.
Marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć w garnku na maśle. Smażyć około 10 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć kolejne 10 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać bulion. Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Następnie odlać 1/3 zupy i zmiksować. Dodać z powrotem do garnka. Wymieszać ze śmietaną i dodać kurki z cebulką oraz przyprawy.
SMACZNEGO!!!
Od dawna się do niej przymierzam! Twoja wspaniale się zapowiada!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)