piątek, 3 sierpnia 2012

Zupa kurkowa

Grzyby uwielbiam. A zupa grzybowa należy z pewnością do moich ulubionych. Ta zupa kurkowa jest aksamitna i kremowa, a jednocześnie zawiera chrupiące kawałki warzyw. Do tego ten piękny żółty kolor przełamany zielenią natki pietruszki. Prawdziwa uczta dla zmysłów :)

Przepis pochodzi z bloga WHITE PLATE.



Składniki:

200 gr kurek
1 cebula
3 marchewki
1/2 bulwy selera
4 duże ziemniaki 
1,5 litra bulionu
majeranek, sól, pieprz
natka pietruszki
1 śmietanka

Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Kurki oczyścić i pokroić w niewielkie kawałki. Po 5 minutach dodać do duszącej się cebulki. Poddusić około 10 minut. Odstawić na bok.

Marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć w garnku na maśle. Smażyć około 10 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć kolejne 10 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać bulion. Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Następnie odlać 1/3 zupy i zmiksować. Dodać z powrotem do garnka. Wymieszać ze śmietaną i dodać kurki z cebulką oraz przyprawy. 

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Od dawna się do niej przymierzam! Twoja wspaniale się zapowiada!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...