wtorek, 24 kwietnia 2012

Szybki ryż z warzywami

Dania z ryżu są zawsze dobrym rozwiązaniem kiedy brakuje ci pomysłu na obiad. Ten przedstawiony poniżej powstał ze składników, które akurat wpadły mi pod rękę.

Składniki:
1/2 szklanki białego ryżu
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
150 g piersi z kurczaka
1 mały por
1 mała puszka kukurydza
200 g zielonego groszku (może być mrożony)
1 kieliszek białego wina
sos sojowy
oliwa z oliwek
pieprz, oregano, mielona papryka

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem, oregano i papryką oraz sosem sojowym. Odkładamy do lodówki na pół godziny. Pora kroimy w drobne piórka. Na rozgrzanej oliwie przysmażamy mięso, następnie dodajemy pora, kukurydzę i groszek. Po chwili wsypujemy na patelnię surowy ryż, który zalewamy białym winem. Kiedy płyn się zredukuje dolewamy bulion, nakrywamy pokrywką i dusimy przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i się ugotuje.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...