Małe, zielone z błyszczącą skórką, ciężko w supermarkecie znaleźć dojrzałe. Ale warto szukać. Bo awokado jest warzywem / owocem uniwersalnym. Pasuje do sałatek, sosów, past, masełek smakowych, sushi oraz do koktajli. Jest bogate w witaminy, zdrowe tłuszcze nienasycone oraz liczne składniki mineralne. Nawet jeśli kupicie niedojrzały owoc to jest magiczny sposób na przyśpieszenie jego dojrzewania - włożyć je do papierowego woreczka i zostawić na 2 - 3 dni w temperaturze pokojowej. Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na pyszny i bardzo odżywczy koktajl z dodatkiem awokado. Idealny zamiennik śniadania :)
Składniki:
jogurt naturalny (ewentualnie maślanka)
1 dojrzałe awokado
garść orzechów włoskich
1 łyżka miodu
Wszystkie produkty zmiksować w blenderze.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz