wtorek, 19 sierpnia 2014

Włoski omlet z pomidorami

Sezon na pomidory w pełni, warto więc dodawać je do wszystkiego do czego się da. Świeże, aromatyczne, pełne smaku. Idealny dodatek do prostego omletu na śniadanie. A że śniadania trzeba jeść to wiecie - zjedzenie śniadania zapewnia mnóstwo energii oraz zapobiega rzucanie się na przypadkowe słodkie przekąski. Więc warto poświęcić te 15 minut rano i zjeść coś tak pysznego jak ten omlet.

Miłego dnia :)




Składniki (na 1 osobę):

2 jajka
1 pomidor
1 ząbek czosnku
kilka plasterków surowej szynki (szynka parmeńska oczywiście najlepsza)
posiekana świeża bazylia
sól, pieprz, oliwa z oliwek

Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić około 5 minut na małym ogniu. Dodać pieprz i sól. 

W miseczce wymieszać dokładnie jajka i wylać na podduszone pomidory. Posypać świeżą bazylią. Przykryć i smażyć około 5 minut. Ze względu na dodatek pomidorów, omlet będzie dość mocno wilgotny.

Na koniec zdjąć pokrywkę, ułożyć na wierzchu poszarpaną surową szynkę i jeszcze chwilkę dosmażyć. 

Można wierzch oprószyć parmezanem.

1 komentarz:

  1. idealna propozycja na śniadanie :) jestem wielką fanką omletów!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...