poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Ekspresowe babeczki z lemon curd i owocami

Jak na zewnątrz jest tak gorąco to stanie w garach jest ostatnią rzeczą o jakiej myślę. Do tego mój apetyt jest mocno ograniczony - akceptuję warzywa, owoce, wszystko co zimne i najlepiej kwaśne. Dlatego właśnie w lato mam ogromny przerób cytryn i limonek. Krem lemon curd jest moim odkryciem zeszłego lata - często go robię na zapas. Dobrze schłodzony pysznie smakuje z owocami czy jako polewa do lodów. Ostatnio użyłam go jako nadzienia do kruchych babeczek. Kilka owocków (dekoracja wyszła spod ręki mojego Synka), listków mięty i ekspresowy, ale bardzo elegancki deser gotowy. Kwaśny i orzeźwiający, a jednocześnie słodki i kremowy - kwintesencja letniego deseru. 

Curdy mogą być różne - widziałam wersję porzeczkową, jagodową, truskawkową czy kokosową. Warto eksperymentować, bo to prosty, szybki i naprawdę pyszny krem do wszystkiego. 


Składniki na lemon curd:

1/4 szklanki soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
5 - 7 łyżek cukru
3 żółtka
50 gr miękkiego masła

Dodatkowo kruche babeczki (do kupienia właściwie w każdym sklepie) oraz świeże owoce - maliny, borówki amerykańskie, porzeczki czy jagody

Sok z cytryny, skórkę i cukier zagotować w garnuszku.

Żółtka ubić w misce na gładką, kremową masę. Po ubiciu powoli wlewać ciepły sok z cytryny cały czas intensywnie ubijając żółtka. Mieszać aż do połączenia całego soku z żółtkami.

Tak przygotowaną masę postawić w misce na garnku i powoli podgrzewać cały czas mieszając. Masy nie wolno zagotować, dlatego ogień pod garnkiem z wodą powinien być mały - masa ma być ciepła, ale nie gorąca. 

Po około 10 minutach masa powinna zacząć gęstnieć. Należy ją wtedy zdjąć z garnka z wodą i po kawałeczku dodawać masło cały czas dokładnie mieszając. 

Gotową masę przełożyć do słoiczka. W lodówce może stać nawet tydzień.

Do przygotowania deseru wystarczy napełnić babeczki kremem, udekorować owocami i listkami mięty lub melisy. 

 

1 komentarz:

  1. Mmm, uwielbiam curdy wszelakie :) Babeczki z dodatkiem cytrynowego muszą smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...