Niby to chilli con carne, ale bez wołowiny. Więc może zwykły gulasz?? Ale ma egzotyczne przyprawy. Trochę tak nie pies ni wydra. Ważne, że dobre. Na przepis trafiłam w programie "Gotuj i chudnij". Bardzo mi się spodobał i postanowiłam go zaadoptować u siebie w kuchni. Spodobało mi się to, że jest to przepis prosty w wykonaniu, nie pochłania dużo czasu, do jego zrobienia potrzebne są produkty łatwo dostępne. Do tego moje ukochane guacamole - to się musiało udać.
Składniki:
400 gr wieprzowiny (ja robiłam z szynki)
2 duże cebule
2 marchewki
pól selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
400 ml bulionu (najlepiej wołowego)
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
pieprz świeżo mielony
sól
natka pietruszki lub kolendra
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
Składniki na guacamole:
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1/4 papryczki chilli
łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Chilli con carne będziemy robić w garnku, który można wstawić później do piekarnika.
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć w garnku na łyżce oleju. Odłożyć na bok.
W tym samym garnku obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę w kostkę i posiekany seler naciowy. Smażyć około 10 minut aż warzywa zmiękną. Dodać posiekany czosnek i chilli.
Warzywa posypać przyprawami (BEZ soli - sól dodajemy na końcu), dodać koncentrat, usmażone mięso, bulion i pomidory z puszki. Całość doprowadzić do wrzenia i przykryć. Garnek wstawić do piekarnika i piec przez 2 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika dodać odsączoną fasolę i posiekaną natkę lub kolendrę. Posolić do smaku.
Przygotowanie guacamole jest niezwykle proste: rozgnieść obrane awokado, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane drobno chilli, oliwę, sól i pieprz i wymieszać. Jeśli robicie guacamole wcześniej to pamiętajcie, żeby nie wyrzucać pestki - wystarczy ją położyć na gotowym sosie i macie pewność, że nie ściemnieje (awokado ma tendencję do ciemnienia, nawet jeśli poleje się go cytryną lub limonką).
Podawać z ryżem, guacamole i łyżką jogurtu bałkańskiego. Całość można skropić sokiem z limonki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz