czwartek, 26 lutego 2015

Chilli con carne troszkę inaczej

Niby to chilli con carne, ale bez wołowiny. Więc może zwykły gulasz?? Ale ma egzotyczne przyprawy. Trochę tak nie pies ni wydra. Ważne, że dobre. Na przepis trafiłam w programie "Gotuj i chudnij". Bardzo mi się spodobał i postanowiłam go zaadoptować u siebie w kuchni. Spodobało mi się to, że jest to przepis prosty w wykonaniu, nie pochłania dużo czasu, do jego zrobienia potrzebne są produkty łatwo dostępne. Do tego moje ukochane guacamole - to się musiało udać. 
 



Składniki:

400 gr wieprzowiny (ja robiłam z szynki)
2 duże cebule
2 marchewki
pól selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
400 ml bulionu (najlepiej wołowego)
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
pieprz świeżo mielony
sól
natka pietruszki lub kolendra
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów

Składniki na guacamole:

1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1/4 papryczki chilli
łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Chilli con carne będziemy robić w garnku, który można wstawić później do piekarnika.

Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć w garnku na łyżce oleju. Odłożyć na bok.

W tym samym garnku obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę w kostkę i posiekany seler naciowy. Smażyć około 10 minut aż warzywa zmiękną. Dodać posiekany czosnek i chilli.

Warzywa posypać przyprawami (BEZ soli - sól dodajemy na końcu), dodać koncentrat, usmażone mięso, bulion i pomidory z puszki. Całość doprowadzić do wrzenia i przykryć. Garnek wstawić do piekarnika i piec przez 2 godziny.

Po wyjęciu z piekarnika dodać odsączoną fasolę i posiekaną natkę lub kolendrę. Posolić do smaku.

Przygotowanie guacamole jest niezwykle proste: rozgnieść obrane awokado, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane drobno chilli, oliwę, sól i pieprz i wymieszać. Jeśli robicie guacamole wcześniej to pamiętajcie, żeby nie wyrzucać pestki - wystarczy ją położyć na gotowym sosie i macie pewność, że nie ściemnieje (awokado ma tendencję do ciemnienia, nawet jeśli poleje się go cytryną lub limonką).

Podawać z ryżem, guacamole i łyżką jogurtu bałkańskiego. Całość można skropić sokiem z limonki.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...