Jakoś ostatnio pcha mnie w ramiona kuchni nieco zdrowszej. Inne dodatki, inne przyprawy, inne składniki. A ponieważ bardzo lubię swoje sprawdzone przepisy to staram się je po prostu modyfikować o zdrowe dodatki. I właśnie taka modyfikacja spotkała placki z jabłkami - ulubione danie męskiej części mojego domu. Po prostu mąkę pszenną wymieszałam z orkiszową pełnoziarnistą. I efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Były pyszne, lekkie, puszyste i bardzo delikatne. A jednocześnie mocno cynamonowe i rodzynkowe. Polecam :)
Składniki:
1 szklanka mąki (mąka pszenna wymieszana z orkiszową pełnoziarnistą pół na pół - ale proporcje można zmieniać)
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jabłka (najlepiej kwaśne)
garść rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do dekoracji
Mleko wymieszać dokładnie z jajkami i śmietaną. Mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Składniki płynne dodać do sypkich i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie trzeba dodać mąkę - powinno mieć konsystencję bardzo gęstego jogurtu.
Ciasto połączyć z poszatkowanymi jabłkami z cynamonem (można je także zetrzeć na tarce, ale wtedy jest ryzyko, że znikną w cieście, ja wolę takie wyczuwalne kawałki jabłek) i namoczonymi w gorącej wodzie rodzynkami.
Smażyć na złoty kolor z obu stron - lepiej nie smażyć na zbyt dużym ogniu, bo z zewnątrz będą chrupiące, ale w środku niedosmażone.
Polecam smażenie na maśle klarowanym - smak o niebo lepszy :)
Gotowe placki udekorować cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz