czwartek, 3 kwietnia 2014

Słodka surówka z marchewki - jeszcze surówka czy już deser??

Gdybym mogła to jadłabym tą surówkę codziennie. Zastanawiam się czy to jest jeszcze surówka czy już słodki i bardzo zdrowy deser. Mam wrażenie, że świetnie smakuje jako dodatek do grillowanego kurczaka oraz jako samodzielne danie z jogurtem greckim. Pomysł uniwersalny i chyba dla każdego - sądzę, że nawet nasze najmłodsze niejadki się skuszą na taką propozycję :)



Składniki:

4 - 5 marchewek
4 połówki brzoskwiń z puszki
garść rodzynek
1 jabłko
2 łyżki oleju
2 łyżki zalewy z brzoskwiń
szczypta soli
1 łyżeczka cukru (można zamienić na miód albo całkowicie pominąć)

Marchewkę i obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Brzoskwinie pokroić w drobne paseczki. Rodzynki namoczyć we wrzątku.

Wszystkie warzywa i owoce połączyć i zalać zalewą z brzoskwiń i 2 łyżkami oleju. 

Odrobina soli tylko wzmocni smak. 

Surówkę wstawić na godzinkę do lodówki. Przed podaniem wymieszać.

Fantastyczny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, dań wegetariańskich, ale także jako samodzielny deser np z dodatkiem jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...