Szparagi na start - sezon się zaczął, więc trzeba je dodawać do wszystkiego, bo sezon trwa bardzo, bardzo krótko. Za krótko jak dla mnie.
Zaczęłam od spaghetti. Wyszło boskie!!!
Składniki:
makaron spaghetti
1 papryczka chilli
1 pęczek szparagów zielonych
kilka plasterków szynki parmeńskiej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
starty parmezan
świeżo zmielony pieprz
Od szparagów odłamać zdrewniałe końce (najłatwiej to zrobić biorąc szparaga w obie ręce i wygiąć go w łuk - sam pęknie w miejscu gdzie jest zdrewniały). Wrzucić je do garnka w którym będzie gotowany makaron na kilka minut. Wyjąć i pokroić w mniejsze kawałki - ważne, żeby główki zostały w całości. Makaron ugotować.
Na patelni podsmażyć cebulkę, papryczkę chilli, czosnek, szynkę parmeńską pokrojoną w kawałki. Dorzucić pokrojone szparagi.
Wymieszać z ugotowanym makaronem, polać oliwą z oliwek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz