Pstrąg ostatnio robi zawrotną karierę na naszych stołach. I dobrze, bo ryba z grilla jest dużo zdrowsza niż kiełbaski czy karkówka. Robi się łatwo i bardzo szybko. Wystarczy przyprawić ją masłem ziołowym i cytryną. Każdemu polecam.
Przepraszam za brak zdjęcia po upieczeniu, ale niestety piekłam na tacce i część skórki się przypiekła, więc walory estetyczne spadły. Całe szczęście walorom smakowym zupełnie to nie zaszkodziło :)
Składniki:
2 świeże pstrągi w całości
pół kostki masła
świeże zioła: bazylia, tymianek i rozmaryn (ewentualnie mięta)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
cytryna
Masło utrzeć z solą, czosnkiem i posiekanymi ziołami.
Pstrąga naciąć na skórze, nadziać masłem i obłożyć cytryną. Piec na grillu po 10 minut z każdej strony.
Idealnie smakuje z sałatką ziemniaczaną. Przepis SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz