Zupa cebulowa jest gęsta, aromatyczna, sycąca, rozgrzewająca i pełna smaku. Dlatego świetnie sprawdza się w zimne dni. Smak wina mieszający się ze słodkim smakiem cebuli i do tego ostry smak chilli. Po takiej zupie niepotrzebne jest już drugie danie.
Składniki:
6 dużych cebul
2 - 3 litry bulionu wołowego (zależy jak gęstą zupę chcemy mieć)
200 ml białego wina
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
1 - 2 świeże papryczki chilli
starty żółty ser (w oryginalnym przepisie jest ser gruyerre - ale właściwie każdy pasuje)
grzanki
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy razem z posiekanym czosnkiem do miękkości i do uzyskania złotego koloru na dwóch łyżkach masła. Podlewamy białym winem i dusimy aż wino zredukuje się do połowy. Dodajemy zioła prowansalskie i bulion. Pod przykryciem gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Gdyby zupa okazała się zbyt rzadka to proponuję zagęścić ją klasyczną zasmażką (masło + mąka).
Podawać ze startym żółtym serem i ciepłą grzanką.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz