Składniki:
1 opakowanie makaronu penne
1 puszka tuńczyka
1 puszka pomidorów
oliwki (wg uznania czarne lub zielone)
1 łyżka kaparów
4 ząbki czosnku
1 cebula
pomidorki koktajlowe
1 opakowanie mozarelli
1 pęczek pietruszki
łyżka miodu
skórka otarta z 1 cytryny
1 papryczka chilli
Cebulę, 3 ząbki czosnku oraz puszkę pomidorów podsmażyć na patelni. Dodać otartą skórkę z cytryny i wszystko razem zblendować. Do powstałego sosu dodać tuńczyka, kapary oraz oliwki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pomidorki koktajlowe polać 2 łyżkami oliwy oraz łyżką miodu i zapiec z rozgniecionym ząbkiem czosnku 5 minut w piekarniku (190 st z termoobiegiem).
Ugotowany makaron połączyć z sosem tuńczykowo - pomidorowym, upieczonymi pomidorkami, udekorować porwaną na kawałki mozarellę i zapiec (tylko do rozpuszczenia sera). Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz