poniedziałek, 11 lutego 2013

Penne z tuńczykiem wg Okrasy

Zobaczyłam ten przepis wśród przepisów Lidla i uznałam, że skoro składa się z tak dobrych składników to na pewno musi być smaczny. Co prawda sceptycznie podchodzę do przepisów proponowanych przez Pascala i Okrasę, ale ten przepis rzeczywiście jest udany. Troszkę go zmodyfikowałam wg własnych smaków i powstało coś co na pewno zagości w mojej kuchni na dłużej.



Składniki:

1 opakowanie makaronu penne
1 puszka tuńczyka
1 puszka pomidorów
oliwki (wg uznania czarne lub zielone)
1 łyżka kaparów
4 ząbki czosnku
1 cebula
pomidorki koktajlowe
1 opakowanie mozarelli
1 pęczek pietruszki
łyżka miodu
skórka otarta z 1 cytryny
1 papryczka chilli

Cebulę, 3 ząbki czosnku oraz puszkę pomidorów podsmażyć na patelni. Dodać otartą skórkę z cytryny i wszystko razem zblendować. Do powstałego sosu dodać tuńczyka, kapary oraz oliwki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pomidorki koktajlowe polać 2 łyżkami oliwy oraz łyżką miodu i zapiec z rozgniecionym ząbkiem czosnku 5 minut w piekarniku (190 st z termoobiegiem).

Ugotowany makaron połączyć z sosem tuńczykowo - pomidorowym, upieczonymi pomidorkami, udekorować porwaną na kawałki mozarellę i zapiec (tylko do rozpuszczenia sera). Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...