sobota, 9 lutego 2013

Bardzo szybka chińszczyzna

Są takie dni, kiedy wracam z pracy, chcę coś zjeść, a lodówka wieje pustką. Wtedy wybawieniem okazują się zapasy upchane w zamrażarce oraz mikrofalówka z funkcją rozmrażania. Połączenie mięsa, paczki mrożonych warzyw oraz umiejętnie dobranych przypraw i obiad gotowy w ciągu max 30 minut. 


Składniki:

1 pierś z kurczaka (lub filet z indyka)
1 opakowanie mrożonki Hortex Warzywa po Chińsku
1 cebula
spory kawałek świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
1 świeża papryczka chilli (opcjonalnie)
szczypior do dekoracji

Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki, zalać sosem sojowym oraz słodkim sosem chilli. Cebulę, imbir, czosnek oraz papryczkę chilli pokroić. 
Smażyć w woku w następującej kolejności: czosnek, imbir, chilli - razem, później mięso i cebula. Na końcu zamrożone warzywa. Całość smażyć razem chwilę - potem wg uznania i ochoty można dodać odrobinę wody. Dusić jeszcze 10 minut. 

Można podawać z ryżem - wtedy oddzielnie. Można także z chińskim makaronem - wtedy makaron wmieszać do mięsa i warzyw.

30 minut i pyszny obiad na stole :)
Smacznego!!!

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...