wtorek, 26 lutego 2013

Aglio, olio e... pomodori freschi

Nie wiem czy dobrze napisałam tytuł posta, tłumacz google translate mógł pomóc, ale nie musiał :)  Najczęściej sięgam po włoskie smaki kiedy mam przesyt mięsa i polskich, ciężkich smaków. Wrzucam na patelnię czosnek, warzywa, polewam oliwą i obficie posypuję parmezanem. Na koniec kilka listków bazylii i pyszny obiad gotowy. Takie połączenie smaków i zapachów kojarzy mi się z powolnym, słonecznym dniem, z obiadem gdzieś na słonecznym tarasie, z kieliszkiem chianti, ze zdaniem Ciao Bella powtarzanym w kółko i esspreso tak mocnym, że pamięta się je przez kilka godzin :)


Składniki:

dowolny makaron
pomidorki koktajlowe
4 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
listki świeżej bazylii
duża garść startego parmezanu



Posiekany czosnek wrzucić na patelnię z oliwą, dodać pokrojone pomidorki. Podsmażyć chwilę, aż pomidorki puszczą sok. Połączyć z ugotowanym makaronem, dodać bazylię, parmezan, świeżo zmielony pieprz. Na koniec polać oliwą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...