Składniki na farsz:
500 g dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
25 g płatków migdałowych
sól, pieprz, słodka papryka
Składniki na ciasto:
250 g mąki
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki gorącej wody
sól
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę i chwilę przesmażamy. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość smażymy, aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekane płatki migdałowe, paprykę, sól i pieprz. Następnie szykujemy ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, wodę i szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby się trochę rozluźniło. Dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na cieniutki placek w kształcie prostokąta. Na jednej połowie układamy farsz w małych kupkach, brzegi smarujemy wodą i nakrywamy drugą połową ciasta. Wykrawamy ravioli i dobrze zlepiamy. Czynność powtarzamy, aż skończy się ciasto i farsz. Ravioli gotujemy ok 10 minut w osolonej wodzie. Podajemy z masłem i natką pietruszki. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz