poniedziałek, 1 października 2012

Lasagne z mięsem mielonym i pomidorami

Dziś w menu kultowa potrawa kuchni włoskiej, czyli lasagna z mięsem mielonym i pomidorami. Całym sekretem jest dobry sos beszamelowy, który wymaga chwili cierpliwości. Potrawa bardzo smaczna, a jak jakimś cudem zostanie nam jej trochę po obiedzie świetnie nadaje się do mrożenia. 

Składniki na dużą blachę:

1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 puszka pomidorów
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 opakowanie makaronu lasagne
bazylia, oregano, sól, pieprz
ser żółty




Składniki na sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Na rozgrzewaną oliwę wrzucamy pokrojone ząbki czosnku oraz cebulę, podsmażamy przez chwilę i dodajemy mielone mięso. Następnie dodajemy pomidory, przyprawy, dokładnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. W międzyczasie szykujemy sos beszamelowy: na patelni powoli rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając. Masło musi się dobrze połączyć z mąką i dopiero dodajemy mleko, a na koniec sól, pieprz i gałkę. Teraz możemy już zacząć składać naszą lasagne. Zaczynamy od niedużej ilości sosu beszamelowego, następnie namoczone płaty makaronu, sos mięsny, sos beszamelowy, makaron itd. Ostatnia warstwa to makaron, starty ser żółty i sos beszamelowy. Całość nakrywamy folia aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok 1 godz. Ostatnie 10 minut pieczemy już bez przykrycia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...