Zupa dyniowa to już klasyka jesieni. Kiedy na zewnątrz temperatura niebezpiecznie spada, w kuchni znacząco się podnosi. Połączenie dyni z aromatycznym imbirem i gorącym chilli jest idealnym rozwiązaniem na sycący obiad w chłodne dni.
Tyle słowem wstępu - do dzieła :)
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego
1/4 średniej dyni
cebula
czosnek
kawałek świeżego imbiru (3-4 cm)
chilli
śmietana
pestki dyni
ewentualnie listki świeżej kolendry do dekoracji
Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty czosnek, posiekany imbir i dynię pokrojoną w małą kostkę. Wszystko chwilę smażyć. Dodać bulion. Gotować pod przykryciem około pół godziny - dynia powinna być miękka. Zmiksować wszystko blenderem. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, aż będą chrupiące. Zupę podawać z gęstą śmietaną, posypaną pestkami dyni i posypaną po wierzchu chilli.
Można zamiast pestek dodać grzanki czosnkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz