środa, 3 października 2012

Błyskawiczne placki z cukinii z kurczakiem

Niestety odkąd wróciłam do pracy po urlopie wychowawczym okazało się, że czas, który do tej pory poświęcałam na gotowanie i eksperymentowanie skurczył się do rozmiarów absolutnego minimum. Z przerażeniem stwierdziłam, że odwykłam od ekspresowych obiadów. Coś czuję, że czeka mnie przyśpieszona szkoła życia w kuchni w czasie krótszym niż pół godziny dziennie :) Choć to straszne, to potraktuje to jako wyzwanie. I od dziś zacznę zamieszczać przepisy na dania, których przygotowanie zajmuje mało czasu i nie wymaga od nas biegania po sklepach po wymyślne produkty. 
Na początek zacznę od przepisu na placki z cukinii. Dodałam do nich pieczonego kurczaka, który pozostał z niedzielnego obiadu. Wymieszanie wszystkiego zajęło mi 10 minut (razem ze starciem cukinii na tarce). 

Niestety tym razem bez zdjęcia - w ekspresowym tempie po prostu nie zdążyłam cyknąć fotki. 

Składniki:
 
1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
kawałki kurczaka
2 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz, papryka ostra

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę, żeby puściła wodę. W tym czasie posiekać czosnek i cebulę oraz rozdrobnić kurczaka. Do cukinii dodać jajko, mąkę, przyprawy - wymieszać. Na koniec dodać kurczaka. Ciasto powinno być dość gęste. Smażyć na oleju (lepiej na większej ilości, będą bardziej chrupiące) na złoty kolor. Podawać z dipem czosnkowym (jogurt naturalny, łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku i zioła prowansalskie).

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. musiały być pyszne skoro nie zdążyły być obfotografowane :-))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...