wtorek, 9 października 2012

Koperkowe naleśniki z kurczakiem i grzybami

Mimo, iż jesień stanowi zapowiedź najmniej lubianej przez mnie pory roku, czyli zimy, to zdecydowanie uwielbiam ją za smaki, którymi nas raczy, a w szczególności grzybami. Piękny koszyczek z prawdziwkami, podgrzybkami, koźlarzami, który przyjechał do mnie ze świętokrzyskich lasów, aż prosił się, żeby przyrządzić coś dobrego. A że czasu niewiele to wybór padła na naleśniki z kurczakiem i leśnymi grzybami.  

Składniki na naleśniki:

250 g mąki
2 jajka
200 ml mleka
woda gazowana
koperek
1 łyżka oleju

Składniki na farsz:

400 g filet z kurczaka
400 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki i inne)
1 cebula
100 g śmietany
1 łyżka masła
sól, pieprz, tymianek


Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i kurczaka i chwilę przysmażamy. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, solimy, żeby puściły wodę i dusimy na małym ogniu. W tym czasie z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Do kurczaka i grzybów dodajemy pieprz i tymianek, a na koniec śmietanę. Tak przygotowany farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy w rulony. Całość posypujemy odrobiną startego żółtego sera oraz koperkiem. SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...