Staram się nie jeść wieczorami. Jednak czasami pokusa jest silniejsza niż rozsądek. Wtedy staram się wybierać rzeczy, które w miarę możliwości nie wejdą w konflikt z moją figurą. Najczęściej sięgam po warzywa i tuńczyka. Tym razem czekała mnie samotna kolacja, więc myśląc o swojej drugiej połowie, która niespecjalnie przepada za warzywami postanowiłam zrobić dwie sałatki. Jedną lekką - przyjazną mojemu podniebieniu, i drugą troszkę cięższą :)
Składniki na bazę do obu sałatek:
puszka tuńczyka
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
Składniki odsączyć i wymieszać. Podzielić na pół. Do każdej z nich dodać następujące składniki.
Sałatka z fasolą, tuńczykiem i ogórkiem:
pół ogórka
5 pomidorków koktajlowych
garść koperku
olej, sól, pieprz
jajko na twardo
Wszystkie składniki wymieszać z bazą. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną oleju. Na koniec posypać świeżym koperkiem.
Sałatka z fasolą, tuńczykiem i ryżem:
pół paczki ryżu
garść tartego żółtego sera
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Wymieszać ryż, żółty ser i bazę do sałatki. Majonez wymieszać z musztardą i przyprawami. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz