wtorek, 18 września 2012

Wariacje na temat tuńczka

Staram się nie jeść wieczorami. Jednak czasami pokusa jest silniejsza niż rozsądek. Wtedy staram się wybierać rzeczy, które w miarę możliwości nie wejdą w konflikt z moją figurą. Najczęściej sięgam po warzywa i tuńczyka. Tym razem czekała mnie samotna kolacja, więc myśląc o swojej drugiej połowie, która niespecjalnie przepada za warzywami postanowiłam zrobić dwie sałatki. Jedną lekką - przyjazną mojemu podniebieniu, i drugą troszkę cięższą :)



Składniki na bazę do obu sałatek:

puszka tuńczyka
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy

Składniki odsączyć i wymieszać. Podzielić na pół. Do każdej z nich dodać następujące składniki.



Sałatka z fasolą, tuńczykiem i ogórkiem:

pół ogórka
5 pomidorków koktajlowych
garść koperku
olej, sól, pieprz
jajko na twardo

Wszystkie składniki wymieszać z bazą. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną oleju. Na koniec posypać świeżym koperkiem. 



Sałatka z fasolą, tuńczykiem i ryżem:

pół paczki ryżu
garść tartego żółtego sera
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Wymieszać ryż, żółty ser i bazę do sałatki. Majonez wymieszać z musztardą i przyprawami. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...