Jak się ma małe dziecko to zawsze zostają banany - niezjedzone w porę pokrywają się ciemną skórką. I pojawia się pytanie - co z nimi zrobić, bo wyrzucić szkoda. Świetnym rozwiązaniem są oczywiście wszelkiego rodzaju koktajle. Banan pasuje właściwie do każdego smaku. Ale u nas w domu już się przejadły. Więc znowu kłopot. Można zamrozić. Wtedy dodaje się do koktajlu (znowu!!!) - w formie kostki lodu. Jest pysznie i zimno. No ale pisałam kilka zdań wcześniej - przejadły się. Więc chwilowo do zamrażarki już nie dokładam. I tu z pomocą przyszła moja przyjaciółka. Przyniosła ciasto bananowe - pyszne, aromatyczne, lekko wilgotne, z rodzynkami. Same pozytywy. I idealny sposób do zużycia przejrzałych bananów.
Składniki:
4 dojrzałe banany
25 dag mąki
22 dag cukru
5 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść namoczonych rodzynek
szczypta soli
Banany obrać i rozdrobnić widelcem a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno
cukrem, mąką,jajkiem i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać.
Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i
oprószonej mąką. Piec około godziny w temperaturze 150 st (do suchego
patyczka).
bardzo dobry przepis ! POlecam! nie wszystkie przepisy w internecie wychodza dobre! ten jest idealny ! mniam!
OdpowiedzUsuń