czwartek, 16 sierpnia 2012

Cukinia nadziewana

Tak jak obiecałam dalszy ciąg wariacji na temat cukinii. Była już nadziewana papryka i bakłażan - przyszedł więc czas nafaszerować cukinię:)))


Składniki:

1 duża cukinia
300 g mielonego mięsa drobiowego
2 pomidor
1 cebula
5 pieczarek
tarty żółty ser
serek biały np Bieluch
oliwa z oliwek 
 sól, pieprz, oregano




Cukinie przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ tak, żeby powstały dwie "łódeczki", następnie solimy i odstawiamy na bok. Na patelni podsmażamy na oliwie mięso. Na drugiej patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki i wydrążony z cukinii miąższ. Do warzyw dodajemy podsmażone mięso i pokrojone w kostkę pomidory, przyprawiamy i dusimy jeszcze przez parę minut. Farsz przekładamy na wcześniej przygotowane cukinie i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (temp. 200 stopni). Następnie smarujemy grubą warstwą serka Bieluch i przykrywamy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok 5-8 minut. Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...