wtorek, 16 września 2014

No i klops

Jesień jest już nieunikniona. Już się nie cofnie. Poranki i wieczory są już zimne, w powietrzu czuć chodny podmuch nawet jak świeci słońce. Kuchnia więc też musi przejść na jesienną stronę mocy. Zupy, mięsa pieczone, gulasze, kasze czy korzeniowe warzywa - z tym kojarzy mi się kuchnia jesienna. I taki oto klops świetnie wpisuje się w to jesienne menu. Łatwy w przygotowaniu, właściwie robi się sam. Daje też duże pole do popisu, bo oprócz podstawowych przypraw, można zaszaleć z własnym smakiem. Co kto lubi.

P.S. a jak trochę zostanie to polecam plasterek klopsa na kanapkę, na to musztarda i ogórek kiszony :) po prostu niebo w gębie :)


Składniki:

1 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
2 bułki kajzerki
1 jajko
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
1 łyżka musztardy ostrej
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, świeży tymianek (po 1 łyżeczce, soli można dać więcej jak się lubi)
bułka tarta

Bułki namoczyć w misce z wodą.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.

Do mięsa dodać przyprawy, podsmażoną cebulkę, namoczone bułki i musztardę. Całość bardzo dokładnie wymieszać.

Deskę lub tacę wysypać obficie bułką tartą i na to wyłożyć mięso. Rozłożyć je równomiernie, ale żeby nie było cieńsze niż 1,5 cm. Na wierzch ułożyć obrane jajka na twardo. Delikatnie zawijać i formować coś na kształt bochenka chleba. 

Tak uformowanego klopsa przenieść na blachę polaną oliwą. Przed włożeniem do piekarnika mięso także polać oliwą.

Piec w temperaturze 170 - 180 st (bez termoobiegu) przez około 1,5 - 2 godzin. W trakcie pieczenia należy polewać klopsa wodą z ziołami (tymiankiem lub majerankiem). 

Po wyjęciu z piekarnika klopsa przykryć folią aluminiową na 15 minut. Potem podawać :)

3 komentarze:

  1. Mięso mielone podane w trochę inny niż zazwyczaj sposób bardzo mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja takiego klopsa podaje na zimno do kanapek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też - uwielbiam z dodatkiem musztardy lub chrzanu :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...