wtorek, 12 sierpnia 2014

Żółte placki z kukurydzą

Na kolacje, na lunch, na obiad. Idealne, żeby przemycić dzieciom cukinię. Pyszne, pulchne, chrupiące i bardzo żółte. 


 Składniki:

1 żółta cukinia
1 puszka kukurydzy
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka płatków chilli

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić, żeby puściła sok. Odcedzić.

Kukurydzę odcedzić i dodać do startej cukinii. Posiekać szczypiorek, pietruszkę. Wymieszać. Dodać płatki chilli. 

W drugiej misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i kurkumę.  Tak przygotowaną masę dodać do warzyw.

Smażyć na złoty kolor i podawać z czosnkowym sosem jogurtowym. 

1 komentarz:

  1. cukinowe placki to coś czego jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam, ale na mojej liście "do wypróbowania" są coraz bliżej podium :)

    w wolnej chwili zapraszam do siebie!
    http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...