niedziela, 3 sierpnia 2014

Chłodnik ogórkowy

Jak na zewnątrz panuje tropikalny upał to ostatnią rzeczą o jakiej myślę jest gotowanie. No ale jeść trzeba - i wtedy z pomocą przychodzi chłodnik ogórkowy. Jest o tyle lepszy niż klasyczny z botwinki, bo nie trzeba go zupełnie gotować. Jest mega prosty i bardzo pyszny. 





Składniki:

3 długie ogórki
2 opakowania jogurtu greckiego (po 400 gr)
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
garść mięty
garść orzechów włoskich
sól, pieprz

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Odstawić do lodówki na godzinkę lub dłużej, żeby puściły dużo soku.

Po tym czasie odcisnąć sok z ogórków i wymieszać z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem i miętą. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty należy dodać zimnej wody mineralnej. To ma być zupa a nie mizeria :)

Orzechy uprażyć na suchej patelni i ozdobić nimi chłodnik. Można także posypać ugotowanym żółtkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...