Tarta jest zawsze dobrym pomysłem. Na przekąskę, na danie główne, na co dzień i od święta, dla rodziny, dla przyjaciół - ZAWSZE i DLA KAŻDEGO. Idealnie nadaje się jako tzw czyszczenie lodówki :) Wtedy jako nadzienie na tartę trafia to co w danym momencie mamy w lodówce. Właściwie wszystko się nadaje - zarówno słone, wytrawne dodatki (szynka, oliwki, pomidory, różne rodzaje sera, papryka, cebula czy boczek), jak i słodkie, owocowe (jabłka, gruszki, orzechy, budynie). Tarta z porami i szynką jest jednym z pierwszych przepisów Pascala Brodnickiego z jakim się zetknęłam. Dlatego do tej pory darzę tą potrawę sentymentem, bo była pierwszą tartą jaką zrobiłam.Ciasto na tartę zawsze można trzymać w zamrażarce i w chwili nagłej potrzeby wyjmujemy, przygotowujemy nadzienie i voila - pyszny obiad gotowy :)
Składniki na ciasto:
250 g mąki
szczypta soli
1 żółtko
szczypta soli
1 żółtko
1/2 szklanki wody
125 g masła
125 g masła
Wszystkie składniki szybko zagniatamy z posiekanym masłem i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez jakieś 10 minut (do momentu uzyskania złotego koloru). Dobrze by było, aby ciasto podczas podpiekania było obciążone - idealnie do tego nadają się suche ziarna fasoli.
Składniki na nadzienie z porów i szynki:
4 duże pory
kilka plasterków szynki (ilość zależy od własnych preferencji)
masło
gałka muszkatołowa
śmietana 18% (duży pojemniczek)
3 jajka
starty żółty ser
Pory należy dokładnie oczyścić, odciąć ciemno zielone części a następnie drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać posiekaną szynkę, sól i pieprz. Kiedy całość będzie już miękka odstawić do wystygnięcia.
W wysokim naczyniu zmieszać śmietanę, całe jajka, startą gałkę muszkatołową oraz odrobinę startego sera.
Na podpieczony spód z kruchego ciasta wyłożyć pory z szynką, zalać masą śmietanowo - jajeczną i posypać obficie startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st przez pół godziny.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz