czwartek, 13 marca 2014

Tiramisu bez jajek

Nie mogłam sobie odmówić, żeby przez 9 miesięcy nie jeść mojego ulubionego deseru (podobnie jak sushi). Dlatego musiałam znaleźć dobry zamiennik klasycznego przepisu z surowymi jajkami. I znalazłam. Oczywiście daleko mu do oryginału, ale zakładając, że to ma być tylko zamiennik to da się go zjeść i odnaleźć w nim słoneczny smak Italii. 























 

Składniki (na 4 porcje):

250 gr serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
1/4 szklanka cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
mocna kawa
podłużne biszkopty
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ciemne kakao
ewentualnie truskawki lub maliny (mogą być mrożone)

Śmietanę ubić na sztywno. 
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Ostrożnie i delikatnie połączyć śmietanę z serkiem. Kawę wymieszać z ekstraktem waniliowym. Maczać w niej biszkopty, które układamy w pucharkach. Deser dużo lepiej prezentuje się w osobnych pucharkach, ponieważ ma rzadszą konsystencję niż tradycyjne tiramisu.
Na biszkopty wykładać porcję kremu. 
Na koniec wszystko oprószyć kakao i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Podawać z owocami.



1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...