czwartek, 9 stycznia 2014

Penne ze szpinakiem

Maraton zbliża się wielkimi krokami, więc moje domowe menu coraz jest coraz bardziej restrykcyjnie przestrzegane. Staję na głowie, żeby wymyślać nowe kompozycje z makaronem w roli głównej. Całe szczęście, że lubię makaron i mam sporą fantazję jeśli chodzi o jego urozmaicanie. W zimie bardzo lubię podawać makaron z kremowymi, śmietanowymi sosami. Natomiast w lecie dodaję przede wszystkim świeże warzywa i zioła w dużych ilościach. 
Tym razem szpinak w roli głównej - z dodatkiem sera Lazur, suszonych pomidorów i oliwek. Pycha. Mój maratończyk był przeszczęśliwy.


Składniki:

1 opakowanie ulubionego makaronu
2 kostki mrożonego szpinaku w liściach
1 ser Lazur
2 - 3 łyżki śmietany
3 - 4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1/2 słoiczka suszonych pomidorów + oliwa z tego słoiczka
1/2 słoiczka czarnych oliwek

Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, posiekane suszone pomidory i oliwki. 

Na oddzielnej, głębokiej patelni podsmażyć na 1 łyżce masła rozmrożony szpinak. Dodać śmietanę i pokruszony ser Lazur. Mieszać aż do rozpuszczenia sera. Dodać sól i pieprz do smaku. Kiedy ser całkowicie się rozpuści wyłączyć gaz. 

Dodać podsmażone dodatki i wymieszać. Połączyć z ugotowanym makaronem - w razie potrzeby, gdyby śmietanowy sos okazał się zbyt gęsty dodać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu.

Podawać od razu. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...