Tym razem w menu obiadowym kotlety ziemniaczane, czyli drugie życie ziemniaka. Jest to przepis, w którym możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z wcześniejszego obiadu, przy tym jest to danie szybkie w przygotowaniu, bardzo tanie i przede wszystkim megasmaczne!
Składniki na kotlety:
1 kg ziemniaków
4 łyżki mąki
2 jajka
świeży koperek
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Składniki na sos:
5 dużych pieczarek
1 cebula
1 opakowanie śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu rozgniatamy je tłuczkiem, dodajemy 1 jajko, mąkę, pokrojony świeży koperek, sól i pieprz. Z powstałej masy formujemy kotlety, które następnie maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, przysmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone pieczarki. Na koniec smażenia dodajemy śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem. Kotlety wykładamy na talerz i podajemy polane sosem pieczarkowym.
Mmmm... ziemniak :) Moje ulubione warzywo. I jeszcze w panierce, i smażony na tłuszczu...Klasyka :)
OdpowiedzUsuń