wtorek, 6 sierpnia 2013

Orientalna sałatka z makaronu ryżowego

Ta sałatka jest dopełnieniem KURCZAKA W MAŚLE ORZECHOWYM (przepis także pochodzi z programu Nuta Egzotyki Na Co Dzień). Pasuje idealnie, gdyż jej słodko - kwaśne nuty równoważą słodki smak kurczaka. Świetnie pasuje na gorące popołudnie, jest bardzo orzeźwiająca. Żeby przygotować ją zgodnie z przepisem trzeba się troszkę natrudzić, ale efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni.




Składniki:

1 opakowanie makaronu ryżowego
10 dag kiełków fasoli
marchewka
ogórek
½ pęczka szczypioru,
½ pęczka liści kolendry
POSYPKA:
olej do smażenia
2 papryczki chilli
2 obrane szalotki
5 łyżek skrobi kukurydzianej
10 dag orzeszków ziemnych (NIESOLONYCH)
DRESSING:
200 ml octu ryżowego
drobno posiekany ząbek czosnku
skórka z limonki
łyżka oleju sezamowego

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie chrupiącej posypki: papryczkę chilli pokroić w talarki, szalotki w półksiężyce. Po kolei obtaczać w skrobi kukurydzianej i smażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju (najlepiej w głębokim rondlu). Odstawić na ręcznik papierowy do odsączenia. Jak wystygnie, należy posiekać drobno razem z orzeszkami ziemnymi. Posolić do smaku. 
Wszystkie składniki na dressing wymieszać dokładnie. 
Marchewkę i ogórka obrać. Następnie z marchewki należy obieraczką do warzyw wykroić podłużne, cienkie paski. Ogórka wypestkować i pokroić w małą kostkę. Całość wymieszać z makaronem ryżowym. Polać obficie dressingiem. Posypać posiekanymi, zielonymi ziołami. Na wierzchu rozsypać chrupiącą posypkę. 

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...