Ta sałatka jest dopełnieniem
KURCZAKA W MAŚLE ORZECHOWYM (przepis także pochodzi z programu Nuta Egzotyki Na Co Dzień). Pasuje idealnie, gdyż jej słodko - kwaśne nuty równoważą słodki smak kurczaka. Świetnie pasuje na gorące popołudnie, jest bardzo orzeźwiająca. Żeby przygotować ją zgodnie z przepisem trzeba się troszkę natrudzić, ale efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni.
Składniki:
1 opakowanie makaronu ryżowego
10 dag kiełków fasoli
marchewka
ogórek
½ pęczka szczypioru,
½ pęczka liści kolendry
POSYPKA:
olej do smażenia
2 papryczki chilli
2 obrane szalotki
5 łyżek skrobi kukurydzianej
10 dag orzeszków ziemnych (NIESOLONYCH)
DRESSING:
200 ml octu ryżowego
drobno posiekany ząbek czosnku
skórka z limonki
łyżka oleju sezamowego
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Przygotowanie chrupiącej posypki: papryczkę chilli pokroić w talarki, szalotki w półksiężyce. Po kolei obtaczać w skrobi kukurydzianej i smażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju (najlepiej w głębokim rondlu). Odstawić na ręcznik papierowy do odsączenia. Jak wystygnie, należy posiekać drobno razem z orzeszkami ziemnymi. Posolić do smaku.
Wszystkie składniki na dressing wymieszać dokładnie.
Marchewkę i ogórka obrać. Następnie z marchewki należy obieraczką do warzyw wykroić podłużne, cienkie paski. Ogórka wypestkować i pokroić w małą kostkę. Całość wymieszać z makaronem ryżowym. Polać obficie dressingiem. Posypać posiekanymi, zielonymi ziołami. Na wierzchu rozsypać chrupiącą posypkę.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz