środa, 7 sierpnia 2013

Bento - to jest to

Tematem bento zainteresowałam się za pośrednictwem bloga FILOZOFIA SMAKU, gdzie autorka prowadzi cykliczny foto reportaż tego co w bento się znajduje. Czym w ogóle jest bento? Jest to nic innego jak posiłek przygotowany do pracy (lub inne wyjście) do zjedzenia na raz - wywodzący się z kultury japońskiej. Kiedyś nazywało się to po prostu drugie śniadanie i składało się głównie z kanapki, ewentualnie jakiegoś owocu. Później nazwa ewolucyjnie przeszła w lunch - ale nie tylko nazwa ewoluowała. Zmienił się także sposób spożywania posiłku - nie była to zwykła kanapka (bo kanapki się przy biurku nie jada), tylko posiłek spożywany w barku w godzinach ściśle ustalonych. Teraz przyszła moda na bento.
Kawałki warzyw, owoców, placków, makaronów czy sałatek ułożone w oddzielnych przegródkach kuszą kolorami. Do bento stosuje się także specjalne pojemniki - posiadające szczelne zamknięcie, dwa lub więcej poziomów, oddzielne przegródki lub modułowe pojemniczki w których można przewozić sos do sałatek. Piękne, kolorowe i bardzo designerskie.I powiem szczerze - każdy z tych etapów popieram, gdyż każdy z nich (może lunche najmniej) propaguje jedzenie wolne od nadmiernej ilości konserwantów, sztucznych dodatków czy innych niezbyt zdrowych dodatków. Jestem zachwycona tym, że staje się to modne z bardzo osobistego powodu. Mam w domu jednego fana fast - foodów i liczę, że kolorowy pojemniczek oraz jego pięknie skomponowana zawartość po prostu go przekonają do jedzenia domowego, a co za tym idzie także zdrowego. 
Także trzymajcie kciuki za moje starania, a ja trzymam kciuki za bento :) Relacje będą na bieżąco. 

Zamieszczam jeszcze parę linków do lektury na temat bento:
FILOZOFIA SMAKU
trochę historii
Bentomania - sklep z gadżetami
Bento Po Polsku


I przykłady pudełek:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...