piątek, 11 stycznia 2013

Żeberka pieczone w miodzie

Żeberka to danie, które zawsze wydawało mi się straszliwie pracochłonne. Jednak tak bardzo je lubię, że postanowiłam trochę poeksperymentować, żeby znaleźć szybki sposób na przygotowanie. Poczytałam sobie różne przepisy, sposoby na przygotowanie i zabrałam się do tworzenia własnego przepisu. Oto efekty :)




 

Składniki:

1 kg żeberek
3 łyżki oliwy
3 łyżki miodu (plus 1 łyżka)
2 łyżki ketchupu (może być pikantny)
2 łyżki gęstego sosu sojowego
sól, pieprz, majeranek
3 ząbki czosnku
1 duża cebula

Żeberka podzielić na mniejsze części, posolić, popieprzyć oraz posypać obficie majerankiem i obsmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek.

Składniki na marynatę (sos sojowy, miód, oliwa, ketchup) wymieszać i podgrzać - nie gotować. Obsmażone żeberka ułożyć w brytfance i polać obficie marynatą. Obłożyć cebulką i polać łyżką miodu. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Przez pierwszą godzinę piec pod przykryciem z folii aluminiowej. Potem folię należy zdjąć i piec jeszcze przez około godzinę.

Pysznie smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...