środa, 9 stycznia 2013

Muffiny z żurawiną

Po przejrzeniu moich ostatnich postów stwierdzam jednoznacznie, że mam obecnie fazę na słodkie. Nie będę wychodzić więc z konwencji i dziś przedstawiam nieśmiertelne muffiny. W mojej wersji z suszoną żurawiną i lukrem. Mniam!!! 

Składniki:

1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
50 g masła
1/3 szklanki mleka
suszona żurawina
 
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy jajko, masło i mleko i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odkładamy do wystygnięcia. Muffinki podaję z lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego!!! 


2 komentarze:

  1. dobry pomysł, jestem na etapie spożywania żurawiny w każdej postaci, zalecenie lekarza...więc pod pretekstem mogę sobie pyknąć muffinkę;p

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...