Po przejrzeniu moich ostatnich postów stwierdzam jednoznacznie, że mam obecnie fazę na słodkie. Nie będę wychodzić więc z konwencji i dziś przedstawiam nieśmiertelne muffiny. W mojej wersji z suszoną żurawiną i lukrem. Mniam!!!
Składniki:
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
50 g masła
1/3 szklanki mleka
suszona żurawina
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy jajko, masło i mleko i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odkładamy do wystygnięcia. Muffinki podaję z lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego!!!
Apetyczne:)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł, jestem na etapie spożywania żurawiny w każdej postaci, zalecenie lekarza...więc pod pretekstem mogę sobie pyknąć muffinkę;p
OdpowiedzUsuń