wtorek, 1 stycznia 2013

Ciasto budyniowe

Z okazji Nowego 2013 Roku życzymy wszystkim naszym czytelnikom, by ten rok niósł za sobą same szczęśliwe dni oraz dostarczył Wam mnóstwa kulinarnych odkryć i smacznych doznań.

A pierwszy dzień tego roku zaczynamy na słodko.

Składniki:

1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
150 g margaryny
500 ml śmietany 30%
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru  wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko



Z mąki, proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, margaryny oraz jajka zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Budyń mieszamy z 1/3 śmietany. Pozostałą śmietanę gotujemy z resztą cukru, cukrem wanilinowym i łyżką margaryny. Dodajemy budyń, ponownie gotujemy i szybko przelewamy na wyłożoną połową ciasta blachę. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Całość pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...