środa, 1 sierpnia 2012

Śniadanie po zbójnicku czyli grillowany oscypek z Polskich Tatr

Świeżutkie przyjechały do mnie prosto z Podhala i oczywiście już od samego rana kusiły mnie, żeby coś pysznego z nich przyrządzić. Dzisiejsze śniadanie to grillowany oscypek z borówkami na chlebie. Powiem tylko: "Mniam!!!!"



Składniki:
2 małe białe oscypki niewędzone
1 kromka chleba pełnoziarnistego
łyżka masła
1 łyżka dżemu borówkowego

Oscypka wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Kromkę chleba smarujemy masłem, wykładamy grillowane oscypki i na wierzch kładziemy łyżkę dżemu borówkowego.

Składniki na dżem:
200 g czerwonej borówki
80 g cukru

Borówki myjemy, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, gotujemy przez około 20 minut. Jeszcze gorący przekładamy do słoika.

 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam grillowane oscypki ^^ ach, zazdroszczę takiego śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grillowane oscypki z żurawiną to chyba to, co najbardziej lubię z kuchni polskiej :) Idealne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...