Świeżutkie przyjechały do mnie prosto z Podhala i oczywiście już od samego rana kusiły mnie, żeby coś pysznego z nich przyrządzić. Dzisiejsze śniadanie to grillowany oscypek z borówkami na chlebie. Powiem tylko: "Mniam!!!!"
Składniki:
2 małe białe oscypki niewędzone
1 kromka chleba pełnoziarnistego
łyżka masła
1 łyżka dżemu borówkowego
Oscypka wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Kromkę chleba smarujemy
masłem, wykładamy grillowane oscypki i na wierzch kładziemy łyżkę dżemu
borówkowego.
Składniki na dżem:
200 g czerwonej borówki
80 g cukru
Borówki myjemy, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, gotujemy przez około 20 minut. Jeszcze gorący przekładamy do słoika.
Uwielbiam grillowane oscypki ^^ ach, zazdroszczę takiego śniadanka :)
OdpowiedzUsuńGrillowane oscypki z żurawiną to chyba to, co najbardziej lubię z kuchni polskiej :) Idealne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń