poniedziałek, 30 lipca 2012

Przetwory: Wiśnie w syropie

Przetworów ciąg dalszy... Tym razem tematem przewodnim są wiśnie, które skończą dziś w syropie:)
Takie wisienki świetnie nadają się do deserów, naleśników czy do ciasta, chociaż ja osobiście najbardziej lubię wyjadać je prosto ze słoika:)

Składniki:
1 kg wiśni
2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
imbir, goździki, cynamon

Wiśnie drylujemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem, cukrem wanilinowym, dodajemy przyprawy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Gorące wiśnie przekładamy razem z sokiem do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy pokrywką do dołu. Gotowe!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...