piątek, 27 lipca 2012

Penne z kremowym pesto

Kolejny bardzo udany przepis z książki Jamiego. Prosty, naprawdę szybki i bardzo smaczny. Jestem fanką wszelkiego rodzaju makaronów i każdy nowy sposób ich podania jest dla mnie dużą frajdą. Jak to zwykle bywa w przepisach Jamiego używanie zamienników lub dostosowywanie do swoich potrzeb lub smaków jest wręcz wskazane. Polecam podawać z zieloną sałatą i z rukolą skropionymi vinegretem czosnkowym.




Składniki (porcja dla 4 głodnych osób):
1 opakowanie makaronu penne lub rigatoni
40 gr parmezanu (może być starty)
100 gr obranych migdałów
2 ząbki czosnku
1-2 papryczki chilli
dużo świeżej bazylii
4 fileciki anchois w oliwie
450 gr pomidorków koktajlowych

Parmezan, migdały, czosnek i papryczki chilli włożyć do malaksera i zmiksować na w miarę gładką masę. W trakcie miksowania dodać dużo bazylii, anchois i 2/3 pomidorków. Zmiksować wszystko na pastę. Pod sam koniec dodać kilka łyżek oliwy z oliwek. Można doprawić solą i pieprzem. Pastę dodać do odcedzonego makaronu i dokładnie wymieszać. Dobrze jest dodać też kilka łyżek wody w której gotował się makaron - powstanie gładki i aksamitny sos. Na koniec dodać resztę pomidorków koktajlowych i listki świeżej bazylii.



1 komentarz:

  1. To juz wiem czym bede robil carboloading nad morzem:-) see U! PK

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...