Dziś wybieramy się w kulinarną podróż do Indii. Kurczak Tikka Masala jest jedną z najpopularniejszych potraw tej kuchni, chociaż ten przepis pewnie nie przypadłby do gustu większości Hindusów.
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 cebule
świeży imbir
przyprawa Tikka Masala
oliwa z oliwek
kawałek masła
puszka pomidorów
puszka mleczka kokosowego
garść migdałów
sól, pieprz
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i cebulę pokrojoną w piórka. Kurczaka myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do cebuli dodajemy pokrojony imbir i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy przeprawę Tikki Masala oraz kurczaka. Po chwili wlewamy mleczko kokosowe oraz pomidory. Całość dusimy przez około 20 minut. Na sam koniec dodajemy migdały, sól i pieprz. Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 cebule
świeży imbir
przyprawa Tikka Masala
oliwa z oliwek
kawałek masła
puszka pomidorów
puszka mleczka kokosowego
garść migdałów
sól, pieprz
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i cebulę pokrojoną w piórka. Kurczaka myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do cebuli dodajemy pokrojony imbir i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy przeprawę Tikki Masala oraz kurczaka. Po chwili wlewamy mleczko kokosowe oraz pomidory. Całość dusimy przez około 20 minut. Na sam koniec dodajemy migdały, sól i pieprz. Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz